Pyöräilykoulu – turvallinen pyöräilyreitti

Turvallinen pyöräilyreitti ei aina ole se lyhyin. Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo kertoo turvallisen reitin valinnasta ja huomioitavista asioista.

Myös pyöräilyreitti kannattaa harjoitella

Moni harjoittelee lapsen kanssa esimerkiksi koulureitin kävelyn yhdessä ennen koulun alkua. Reitti valitaan muun muassa sen mukaan, että teiden ylitykset olisivat mahdollisimman turvallisia. Aina koulureitiksi ei valikoidukaan lyhin reitti.

 Sama läpikäynti tulisi tehdä myös pyöräilyn näkökulmasta – ainakin silloin, kun lapsi alkaa liikkua tiettyihin paikkoihin itsenäisesti polkupyörällä. Ensin on toki syytä varmistaa, että reitti sujuu kävellen turvallisesti.

Millainen on turvallinen pyöräilyreitti?

Valitse reitti, jossa on turvalliset tienylitykset. Muistuta lasta siitä, että liikenteessä täytyy aina olla keskittynyt. Ota huomioon näkyvyys – onko tien edessä esimerkiksi pensaita, jotka heikentävät näkyvyyttä?

Pyöräilykoulusomekuvat-06.png

Millainen on turvallinen tienylitys? 

Lapsen voi olla vaikea hahmottaa ajoneuvojen nopeuksia ja etäisyyksiä sekä sitä, millainen aika tien ylitykseen tarvitaan. Tästä syystä kannattaa suosia liikennevaloilla ohjattuja tienylityksiä, mutta muistuttaa myös lapsia esimerkiksi kääntyvistä autoista. Ali- ja ylikulut ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta niissäkin lapsen olisi hyvä muistaa muut liikkujat – seinän takaa voi tulla vaikka toinen pyöräilijä. 

Pyöräilykoulusomekuvat-05.png

 

Mitkä tekijät vaikuttavat lapsen turvallisuuteen pyörällä liikuttaessa?

Lapselle kannattaa muistuttaa, että matkaan täytyy valita riittävästi aikaa. Liikenteessä kiirehtiminen vähentää keskittymistä. Myös hyvät, riittävät yöunet ovat tärkeät.