Pyöräily on huomattavasti miellyttävämpää, kun varusteet ovat kunnossa ja pyörä toimii. Liikkuvan pyörähuollon, Yeplyn, perustaja Antti Känsälä neuvoo pyörän perustarkastuksessa, huollossa ja varusteiden tarkistamisessa.
Pyöräilykypärän valinta
Pyöräilykypärien valikoima on päätähuimaavan laaja – mistä tietää, millainen pitäisi hankkia? Lue vinkkimme ja olet varmemmilla vesillä kypäräkaupoilla!
Ominaisuudet, istuvuus ja merkinnät
Tärkeintä kypärässä on hyvä istuvuus. Kypärän tulisi suojata otsaa, takaraivoa ja päälakea. Kannattaa valita malli, joka suojaa myös ohimoita. Kokeile tarvittaessa useampaa mallia, jotta löydät omaan päähäsi istuvan kypärän. Varmista myös, että kypärä on oikein säädettynä edelleen mukavan tuntuinen, eikä purista.
Valitse kypärä, jossa on riittävä ilmanvaihto. Jos kypärä on mukava päässä, tulee sitä käytettyä todennäköisemmin. Myös kypärän painoon kannattaa kiinnittää huomiota. Kevyempi kypärä on miellyttävämpi päässä.
Tarkista, että kypärästä löytyy CE-merkintä ja sen on EN 1078 -merkitty. Lasten kypärissä saattaa olla myös EN 1080 -merkintä, jolloin kypärässä on vihreä solki. Solki aukeaa automaattisesti, jos kypärästä jää kiinni roikkumaan.
Kypärä kannattaa vaihtaa aina kaatumisen jälkeen, jos olet lyönyt pääsi. Iskut voivat vaurioittaa kypärää ja sen runkoa, vaikka ulkoisesti mitään hajonneita kohtia kypärässä ei näkyisikään. Pyöräilykypärä suositellaan aina vaihtamaan viiden vuoden välein, sillä suojaus heikkenee materiaalien ikääntyessä.
Kypärä suojaa vain päässä ollessaan
Vaikka olisit ostanut täydellisen kypärän, ei siitä ole iloa, jos se unohtuu kaapin perukoille. Lapsille on hyvä opettaa kypärän käyttö niin, että se on itsestäänselvyys – kuin turvavyön käyttö. Aikuisten olisi hyvä muistaa toimia esimerkkinä.
On myös tärkeää, että kypärä on päässä oikein. Kuten Yeplyn perustaja Antti Känsälä Pyöräilykoulun jaksossa kertoi, on yleinen virhe pitää pyöräilykypärää liian takaraivolle sijoitettuna. Kuitenkin usein juuri otsa on se kohta, johon isku osuu, mikäli onnettomuuteen joutuu. Tarpeeksi eteen sijoitettu kypärä suojaa myös kasvoja kaatumistilanteissa.
Muistathan siis tarkistaa, että kypärä on oikeassa kohdassa ja oikein kiinnitettynä, riittävän kireällä.