Pysy skarppina, osa 1 – Pete Parkkosen kyydissä

Pysy skarppina liikenteessä – Pete Parkkonen jakaa vinkkinsä väsymyksen selättämiseen pitkillä ajomatkoilla

Kun puhutaan turvallisesta ajamisesta etenkin pitkillä automatkoilla, kuskin vireystila on keskeistä. Muusikko Pete Parkkonen joutuu työnsä puolesta kulkemaan autolla kymmeniä tuhansia ajokilometrejä vuosittain. Keikat saattavat loppua myöhään yön pikkutunteina, jonka jälkeen ajaminen saattaa olla entistä suurempi riski pimeillä teillä adrenaliinintäyteisen keikan jälkeisessä väsymyksessä.  

Pete ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Sari Nuolikoski lähtevät yhdessä ajelulle Helsingin keskustassa. Matkallaan kohti Peten valitsemaa määränpäätä he keskustelevat levosta, palautumisesta ja liikenteestä. 

 

“Ajaminen on kuin terapiaa”


Lukuisten ja lukuisten ajokilometrien kertymisestä huolimatta autoilu on yhä Petelle mieluista puuhaa. ”Se on minulle kuin terapiaa, omaa aikaa. Se on myös paras paikka olla ilman puhelinta”, hän sanoo.  

Nuorempana Pete piti ajamisesta niin paljon, että haaveili jopa kuorma-autonkuljettajan ammatista. Ajokortin Pete hankki heti 18-vuotiaana. Entisessä kotikaupungissaan Pihtiputaalla se oli oikeastaan välttämättömyys, sillä ilman olisi ollut hankala liikkua paikasta toiseen. 

Ajoväsymys on kuitenkin myös Petelle tuttua. ”Jos keikka on esimerkiksi Oulussa, lähdemme sinne heti aamusta kello kahdeksan ajamaan ja keikka voi olla jopa vasta yhdeltä yöllä.” Väsymyksen Pete huomaa myös itse, kun hän alkaa automaattisesti vaihtamaan asentoaan ratin takana pysyäkseen virkeämpänä. 

Nuutunut kuski kaipaa kahvitaukoja

Kun silmäluomet alkavat uhkaavasti painua alaspäin, yleensä Pete yrittää pysähtyä huoltoasemalle juodakseen kahvia ja syömään. Kun keho saa energiaa, ajamisenkin turvallisuus paranee.  

Jos se ei riitä, Pete saattaa ottaa lyhyitä, 15–20 minuutin täsmäunia autossaan. ”Olen saanut äidiltäni erinomaiset unenlahjat ja pystyn nukahtamaan nopeasti. Lyhyet power nap -unet olen todennut hyviksi vireystilan ylläpitämisessä”, Pete huomauttaa. 

Jos autossa on useampi ajokortillinen matkustaja, kuskinvaihto säännöllisin väliajoin voi olla tarpeen, etenkin pitkillä ajomatkoilla. ”Kuskille juttelu myös virkistää”, Pete lisää.  

Noin puolen tunnin ajamisen jälkeen Pete ja Sari saapuvat määränpäähänsä, meren äärelle. Peten valitsema kohde on Aurinkolahdessa sijaitseva kahvila Kampela. Hyväksi todettu kuskin virkistämisen keino otetaan heti käyttöön: ”Lähdetäänpäs ottamaan tsufet!”, huikkaa Pete. 

Pete Parkkosen 5 vinkkiä turvalliseen ajamiseen ja palautumiseen

  1. Kuskin säännölliset tankkaustauot

  2. Lyhyet täsmäunet ajamisen välissä

  3. Kuskin vaihto

  4. Kuskille juttelu

  5. Keskittyminen liikenteen seuraamiseen