Pysy skarppina, osa 3 – Olympiavoittaja Sami Jauhojärven kyydissä

Pysy skarppina liikenteessä – Olympiavoittaja Sami Jauhojärvi kertoo, miten pitkät ajomatkat vaikuttavat urheilijan elämään sekä itse suoritukseen.

Pitkän ajomatkan jälkeen suoritus ei ole heti maksimissaan. Sami Jauhojärvi kertoo, että pohjoisesta etelään kisamatkalle lähdettäessä perillä oli hyvä olla jo edeltävänä aamuna, jotta vireystila olisi parhaimmillaan. 

Jauhojärvi ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Sari Nuolikoski lähtevät yhdessä ajelulle kohti paikkaa, missä moni on käynyt ja monen olisi syytä käydä – mutta minne? Matkalla he keskustelevat muun muassa vireydestä liikenteessä sekä palautumisen merkityksestä. 

”Silloin kun on enemmän stressiä, tarvitaan enemmän huoltoa”

Pitkillä matkoilla on pidettävä huolta vireystilan ylläpitämisestä, jotta erilaisiin tapahtumiin on helpompi reagoida. ”Jos alkoi väsyttämään, niin sitten pysäkille, pikku happihyppely ja matka jatkuu”, Jauhojärvi kertoo. Yksi varma keino vireyden säilyttämiseen on verensokerin ylläpito. Verensokerin laskiessa ärsykkeet tuntuvat paljon voimakkaammilta ja huomiokyky heikkenee.

Jauhojärvi pohtii, että ihmisen olisi hyvä pysähtyä miettimään, miltä itsestä tuntuu. ”Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus ja meillä on vain yksi hermojärjestelmä, jota kaikki stressi kuormittaa. On se sitten työstressiä, elämän muita stressiaiheita tai liikunta, joka aiheuttaa stressiä.” Jauhojärvi sanoo, että mitä enemmän stressiä on, sitä enemmän ihminen tarvitsee huoltoa eli palautumista. Jauhojärven mukaan tähän käy erinomaisesti esimerkiksi rauhallinen liikunta. ”Korkean stressitason aikana ei missään nimessä pitäisi treenata kovaa”, Jauhojärvi muistuttaa. Hän muistuttaa myös, että kokonaiskuormitus pysyy tällöin inhimillisenä.

Nyt menossa oleva perhearki tarkoittaa Jauhojärvelle myös sitä, että lapsia ei aina saa käyttäytymään juuri niin kuin kulloinenkin stressitaso vaatisi. ”Lapset saavat olla lapsia”, Jauhojärvi toteaa. Jauhojärvi yrittää silloin vähentää stressiä jostain muualta ja löytää niin sanotun kultaisen keskitien, jotta tasapaino säilyy.

Pienen ajomatkan jälkeen Jauhojärvi ja Sari päätyvät Nuuksioon. Jauhojärvi kertoo, että Haltian luontokeskukselta lähtee todella hienoja vaellusreittejä. ”Täällä on paljon pieniä lampia, pieniä järviä ja upeat maisemat: kallioita, eläimiä ja rauhaa. Fyysisen kunnon nostamisella, aerobisen kapasiteetin lisäämisellä, luo itselleen puskuria ja kapasiteettia, jotta sietää myös niitä stressitilanteita,” Jauhojärvi kertoo. Fyysisen kunnon merkitys omaan jaksamiseen on iso. Kaksikko päättääkin perille päästyään ottaa opit käyttöön: ”Käväistään järven päässä, sinne on ehkä vajaa 10 kilometriä – ja takaisin uiden?”