Kaikkien aikojen kotimaan matkailukesä on käynnissä, mikä tietää myös pitkiä matkoja autolla. Pitkälle automatkalle onkin syytä valmistautua huolellisesti, jotta matka sujuisi rattoisasti ja ennen kaikkea turvallisesti. Koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen Autoliitosta kertoo, miten pitkälle automatkalle kannattaa valmistautua.
Uusi reitti – näin suunnittelet matkan
Reitti kannattaa aina suunnitella etukäteen karttaohjelman tai perinteisen karttakirjan avulla, jotta eri vaihtoehdot hahmotetaan paremmin. Kun määränpää on syötetty navigaattoriin, on hyvä vielä tarkastaa, että reittiehdotus vastaa suunniteltua. Navigaattoriin on myös mahdollista syöttää välietappeja, jotta haluttu reitti toteutuu.
Massiivisemmat tietyöt sekä isot kesätapahtuvat voivat aiheuttaa koviakin ruuhkia. Nämä onkin syytä ottaa reitin suunnittelussa huomioon, jotta matka sujuisi jouhevammin. Mikäli tällaiset paikat pystyy välttämään järkevästi, se kannattaa tehdä.
Aikataulun on hyvä olla joustava. Vaikka useilla pääteillä nopeusrajoitukset saattavat kesäaikaan olla 100 km/h, on keskinopeus paljon alhaisempi. Raskas liikenne, hitaat ajoneuvot sekä risteysalueiden tai vastaavien alhaisemmat nopeusrajoitukset saavat aikaan sen, että yli 80 km/h keskinopeudesta on turha edes haaveilla – moottoritieosuuksia lukuun ottamatta. Etenkin lomamatkalla on myös kiva poiketa kahvilla, nähtävyyksissä, erikoisliikkeissä ja outleteissa. Riittävän väljä aikataulu mahdollistaa kaiken tämän.
Päivämatkoista ei pidä ahnehtia liian pitkiä, sillä etenkin lapsiperheissä matkanteko on mukavampaa kaikille, kun ne pidetään maltillisina. Matkanteko kannattaa ajatella osana lomaa. Kesäisessä Suomessa on paljon kivoja leikkipuistoja sekä muuta mukavaa tekemistä lapsille.
Näin huomioit perheen pienimmät sekä lemmikit
Alle 135 cm pitkän lapsen on käytettävä turvalaitetta autossa matkustaessaan. Lapsella on oltava käytössä hänen kokonsa huomioon ottaen oikeanlainen ja oikein säädetty turvalaite.
Viihtyvyyden kannalta onkin olennaista, että ei ahnehdita liian pitkiä päivämatkoja. Kun päivään mahtuu muutakin kuin autossa istumista, sujuu matka huomattavasti leppoisammin. Faktahan on, että lapsen mieliala heijastuu väistämättä myös vanhempien mielialoihin. Pieni puuha ajomatkalla ei myöskään ole pahitteeksi. Vesalainen kertoo, että heillä nelivuotias selailee takapenkillä pelikortteja, opettelee lukemaan lyhyitä sanoja sitä varten tehdyistä laminoiduista muistilapuista tai leikkii jollain pienellä, kevyellä ja pehmeällä lelulla. Lapsuudessaan Vesalainen kisasi automatkoilla isänsä kanssa, kumpi näki enemmän traktoreita tai tietyn merkkisiä autoja sovittuun paikkakuntaan mennessä. Samalla tuli opeteltua Suomen maantietoa vähän kuin vahingossa.
Vanhanaikaisten, mutta edelleen hyvien, viihdykkeiden ohella on nykyään tarjolla myös viihdyttävää elektroniikkaa, kuten tabletteja ja älypuhelimia. Näitä käytettäessä on huolehdittava, että ne ovat tukevissa ja asianmukaisissa telineissä. Myös laitteiden lataamiseen on varauduttava asianmukaisin, autoon sopivin laturein.
Automatkoille on hyvä varata aina myös juomista ja pientä purtavaa – myös perheen pienimmille ja lemmikeille.
Lemmikit on syytä kuljettaa autoon huolellisesti kiinnitettyinä joko turvavaljaissa tai häkeissä. Olennaista on muistaa, että lapsia tai eläimiä ei saa jättää pysäköityyn autoon edes pieneksi hetkeksi – etenkään hellekeleillä.
Auton kunto – mihin tulee kiinnittää huomiota
Määräaikaishuolto-ohjelman mukaan huollettu auto on toimintavarma ja turvallinen. Jos huolto on ajankohtainen, se kannattaa mieluummin teettää ennen matkaa kuin sen jälkeen. Samalla on hyvä varmistaa, milloin kyseisen auton ilmastointilaite on huollettu ja kuinka usein se tulisi huoltaa. Sopiva huoltoväli on yleensä 2–3 vuoden välein. Vain säännöllisesti huollettu ilmastointi toimii suunnitellusti. Ilmastointihuolto ei usein kuulu auton varsinaiseen huolto-ohjelmaan, vaan se on tilattava lisätyönä.
Myös nämä on hyvä tarkistaa ennen reissuun lähtöä: moottoriöljyn, jäähdytinnesteen ja jarrunesteen määrät sekä lasinpesunestesäiliön täyttö – kesäaikaan kesäkäyttöön tarkoitetulla, hyönteisiä hyvin irrottavalla nesteellä. Rengaspaineiden tarkastus on myös olennaista tehdä ja säätää ne kuormituksen mukaisiksi. Autonvalmistaja ilmoittaa yleensä erikseen paineet pienelle ja isolle kuormalle. Mikäli autoon ahtautuu koko perhe tavaroineen, on syytä ottaa nuo ison kuormauksen paineet käyttöön. Rengaspainetarkastuksen yhteydessä kannattaa kiinnittää huomiota myös renkaiden kuntoon. Minimiurasyvyys kesärenkaalle on 1,6 mm. Useat testit ovat kuitenkin osoittaneet, että renkaan kyky vastustaa vesiliirtoa heikkenee olennaisesti kulutuspinnan ollessa alle 4 mm. Neljän millin rajaa kannattaakin pitää turvasuosituksena.
Valojen toiminnan tarkastuksen yhteydessä on hyvä opetella myös niiden toimintaperiaate, mikäli se ei ole tiedossa. Kuljettajan on tiedettävä, missä valokatkaisijan asennossa myös auton takavalot palavat. Monessa autossa takavalot eivät pala huomiovalojen ollessa kytkettynä. Sama pätee myös mahdollisen perävaunun valoihin. Perävaunun kanssa on huomioitava, että perävaunun valot eivät välttämättä pala huomiovaloilla ajaessa edes niissä autoissa, joissa takavalot palavat. Valokatkaisin on siis käännettävä valot päälle -asentoon. Erityisen tärkeää tämä on ajettaessa sateessa, pimeässä tai hämärässä.
Pyyhkijäsulkien kunto on myös syytä tarkastaa. Jos sulat jättävät pyyhkiessään kalvoa tai raitoja, ovat ne usein puhdistuksen tarpeessa. Jos sulkien puhdistaminen sulkapyyhkeellä tai lasinpesunesteeseen kostutetulla rievulla ei auta, on ne syytä uusia.
Havainnointia autosta ulos helpottaa hyvien pyyhkijäsulkien lisäksi myös tuulilasin kunto ja puhtaus. Varsinkin tuulilasin sisäpinta tulee puhdistettua todella harvoin. Se olisi hyvä tehdä noin kerran kuukaudessa. Tuulilasin ollessa rikki tai pahasti naarmuuntunut, kannattaa sen vaihtamista harkita. Tuulilasin sisäpinnan puhdistuksen yhteydessä onnistuu luontevasti myös koko auton siivous – siistissä autossa on mukavampi matkustaa.
Auton muu varustus – mitä on hyvä olla mukana
Huomioliivit kaikille autossa olijoille
Matkapuhelimen laturi, millä puhelimen lataaminen onnistuu myös autossa/varavirtalähde
Tie- ja hinauspalvelun numero tallennettuna matkapuhelimen muistiin (Autoliiton tiepalvelu 0200-8080)
Navigaattori
Vara-avain, minkä kuljettaja antaa jonkun muun samassa seurueessa matkustavan huolehdittavaksi
Huolellisesti puhdistetut aurinkolasit kuljettajalle
112-applikaatio puhelimessa
Ensiapulaukku
Mikäli autossa on vararengas, sen kiinnittämiseen soveltuvat pultit (jos ovat erilaisia kuin auton alla olevissa renkaissa)
Mahdollisten lukkopulttien avain, jos auton pyörissä on lukkopultteja
Vireyden ylläpito ajon aikana
Etenkin pitkälle automatkalle lähtiessä kuljettajan on syytä olla virkeänä turvallisen matkan takaamiseksi.
Ajorupeamat on syytä suunnitella järkevästi eli myös matka kohteeseen tulisi ottaa loman kannalta.
Paras tapa torjua väsymystä, on nukkua riittävästi. Kesällä, arkirutiinien väistyessä, vuorokausirytmi muuttuu jonkin verran. Valoisana kesäiltana valvotaan usein pidempään kuin arkisena talvi-iltana. Joillekin valoisat yöt saattavat aiheuttaa univaikeuksia tai jopa kokonaan estää nukkumisen.
Tukevan ja rasvaisen aterian syöntiä tulisi välttää ennen ajoon lähtöä ja ajon aikana.
Matkalla tulisi pitää riittävästi taukoja. Monta lyhyttä taukoa on parempi vaihtoehto kuin yksi pitkä.
Lyhyelläkin tauolla voi nukkua hetken - vaikkapa autossa. Kuljettajan kannattaa juoda kofeiinipitoista juomaa ennen nukahtamista. Näin kofeiini vaikuttaa piristävästi, kun hän herää ja jatkaa ajamista. Kofeiinin piristävään vaikutukseen ei saa kuitenkaan luottaa liikaa.
Myös raitis ja viileä ilma autossa torjuvat väsymystä.
Myös juttukaveri auttaa useampia. Monelle kuljettajalle on hankala tilanne, kun muu autoseurue nukkuu.
Ilmastointilaitteen avulla saadaan auto kesälläkin mukavan viileäksi. Auton sisälämpötilan ollessa siedettävä, kuljettaja ei väsähdä yhtä helposti kuin saunaa muistuttavassa, todella kuumassa, ilmastoimattomassa autossa. On tärkeää, että ilmastointilaite on huollettu ja toimii.
Autossa olisi syytä olla alkoholitonta juomista kuljettajalle eli nestetasapainosta on huolehdittava. Esimerkiksi vesipullo on oivallinen varuste.
Lisäksi autoissa alkaa olla erilaisia teknisiä ratkaisuja vireystilan valvontaan ja nukahtamisonnettomuuksien torjuntaan:
Kuljettajan vireystilan valvonta luo kuljettajasta ajoprofiilin ja ilmoittaa, mikäli huomaa kuljettajan toiminnassa poikkeavuuksia, jotka kielivät väsymyksestä.
Kaistavahti varoittaa kuljettajaa, mikäli auto on ajautumassa pientareelle tai vastaantulevien kaistalle.
Kaistallapysymisjärjestelmä pyrkii pitämään auton keski- ja reunaviivan välissä eli ohjaa tarvittaessa autoa kuljettajan puolesta.
Autoa hankkiessa on hyvä priorisoida näitä järjestelmiä, jotta ajoneuvotekniikasta saataisiin irti suunniteltu hyöty. Kyseisiä järjestelmiä on tarjolla jo varsin hyvin myös käytettyjen autojen markkinoilla. Huomioitavaa on, että järjestelmät auttavat kuitenkin vain, jos ne ovat kytkettyinä.