Ennen kuin pyörällä lähtee liikenteeseen, on lapsen hyvä harjoitella pyörän hallintaa turvallisessa, autottomassa paikassa. Ympäröivän liikenteen ja sääntöjen huomiointi on helpompaa, kun polkupyörä on hyvin hallinnassa.
Harjoituksissa on syytä huomioida lapsen kehitystaso – motorisissa taidoissa ja kognitiivisissa valmiuksissa, kuten havainnointikyvyssä, voi olla ikäluokan sisälläkin suuria eroja. Treenatkaa siis teille sopivalla tasolla. Haasteita saa olla, mutta lapsella on säilyttävä hyvä mieli ja luottamus omiin taitoihin sekä oppimiskykyyn.
Pyörä hallintaan ja ajotaidot kuntoon tehtäväradoilla
Helppojen, leikinomaisten harjoitusten kautta pyörän hallinta paranee kuin itsestään. Rakenna tehtävät lapselle esimerkiksi avaralle hiekkakentälle.
Kääntämisen harjoittelu
Rakenna tötteröistä tai vaikka kävyistä pujottelurata. Voit vaikeuttaa tehtävää lyhentämällä välejä ja tekemällä väleistä vaihtelevan pituisia. Voit myös lisätä haastetta asettamalla joka käännökseen kaksi tötteröä, joiden välistä lapsen on ajettava.
Jarruttaminen
Lapsen on tärkeää osata jarruttaa jalka- tai käsijarruilla, eikä laskemalla jalkoja maahan. Voit rakentaa helpon harjoituksen, jossa lapsen täytyy joko tietyn merkin kohdalla tai aikuisen käskystä jarruttaa mahdollisimman voimakkaasti pysähdykseen asti.
Tasapainoharjoittelu
Mitä hitaammin pyörällä ajaa, sen parempaa tasapainoa tarvitsee! Siksi tasapainoharjoituksiin kilpailut mahdollisimman hitaasti ajamisesta ovat mahtavia. Voit myös tehdä harjoituksen, jossa maahan piirretään alue, jonka sisällä pyörällä täytyy pysyä. Aluetta voi pienentää vähitellen, jolloin sisällä pysyäkseen on vauhtia hidastettava.
Yhdellä kädellä ajaminen
Liikenteessä suuntamerkkiä tulisi näyttää koko käännöksen ajan – siksi on tärkeää harjoitella yhdellä kädellä ajamista, ja myös kääntymistä. Voit piirtää maahan kulmia, joista lasten tulee ajaa suuntamerkkiä kädellä näyttäen.
Alkuun tehtäviä voi tehdä yksittäisinä harjoituksina. Taitojen karttuessa harjoituksia voi yhdistää pidemmäksi tehtäväradaksi. Ole myös rohkea, ja sovella tai keksi kokonaan uusia harjoitteita!
Ajotaitoja voi ja kannattaakin kehittää jatkuvasti – aina voi oppia taitavammaksi!