Pyöräilykoulu – opeta ainakin nämä liikennemerkit pyörällä liikkuvalle lapselle

Pyöräilykoulun ensimmäisessä jaksossa keskitytään pyörällä liikkuvaa lasta koskeviin liikennemerkkeihin. Jakson videolla Helsingin kaupungin pyöräilykoordinaattori Oskari Kaupinmäki kertoo tärkeimmistä liikennemerkeistä. 

Missä pitäisi ajaa?

Lapselle on hyvä kertoa, missä pyörällä liikkujan kuuluisi ajaa.  Alle 12-vuotias saa ajaa pyörällä jalkakäytävällä, mutta muuten pyörällä liikutaan pyörätiellä. Läpi kannattaa käydä ainakin jalkakäytävän liikennemerkki, sekä erilaiset pyörätien merkit. 


Jalkakäytäväpyörätie, pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain, yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä.

Jos pyörätietä tai kevyen liikenteen väylää ei ole, pyörällä liikutaan tien pientareella tai oikeassa laidassa. Lapsen kanssa kannattaa käydä läpi myös uuden tieliikennelain mukanaan tuomat muutokset ja merkit, kuten pyöräkadun merkki, sekä yksisuuntaisella kadulla kahteen suuntaan pyöräilyn salliva merkki.

 

Kieltomerkit ja väistämissäännöt

Lapselle kannattaa myös opettaa, että ajoradalla ajettaessa tai pyöräteiden risteyksissä väistämissääntö on, että oikealta tulevaa väistetään. Lapsen kanssa on hyvä käydä läpi myös väistämisvelvollisuuden luovat kieltomerkit ja varoitukset, jotka koskevat myös polkupyörällä liikkujaa, kuten stop-merkki sekä kärkikolmio.

Stop-merkki, kärkikolmio

 

Myös kääntymiseen liittyvät säännöt on syytä kerrata. Kun polkupyörällä kääntyy, on risteävää tietä, pyörätien jatketta tai suojatietä ylittävää jalankulkijaa ja pyöräilijää tai mopoilijaa väistettävä. Vasemmalle käännyttäessä myös vastaantulijoita on väistettävä. Liikenneympyrässä ympyrään tuleva tai ympyrästä poistuva ajoneuvo tai pyöräilijä on väistämisvelvollinen. 

 

Suojatie ja pyörätien jatke

Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa

Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa

Suojatiellä ja pyörätien jatkeella pyörällä ajava on väistämisvelvollinen, ellei risteävällä tiellä ole kärkikolmiota tai stop-merkkiä. Kääntyvän ajoneuvon tulee väistää risteävää tietä suojatiellä ylittävää. Jos lapsi haluaa pelata varman päälle, voi hän taluttaa pyörän suojatien yli. Silloin hänet rinnastetaan jalankulkijaan, jota on aina suojatiellä väistettävä.

Uusi tieliikennelaki tuo mukanaan myös uudenlaisen merkin, jolla osoitetaan pyöräilijän tienylityspaikka. Merkillä voidaan merkitä korotettu pyörätien jatke. Tällöin ajoneuvojen ja raitiovaunujen tulee väistää pyörällä liikkujaa, joka ylittää tietä pyörätien jatkeella.