Pete Parkkonen kertoi vierailulla Autokoululiitossa muusikon runsaasti ajokilometrejä vaativasta työstä ja kokeili simulaattoriajoa Fordin väsymyspuvussa.
Anna ajovuoro kaverille – väsyneenä ajaminen vie kymmeniä ihmishenkiä vuosittain
“Tuntuma on, että väsyneenä ajaminen on lisääntynyt. Syynä on hektinen elämä, eikä nukkumiselle jää riittävästi aikaa”, sanoo Autokoululiiton puheenjohtaja Jukka Kiviniemi. Fordin Share the Wheel -projektissa kehotetaan yhdessä Autokoululiiton kanssa antamaan ajovuoro virkeälle kuljettajalle. Viestiä vie eteenpäin myös muusikko Pete Parkkonen.
”Ihmiset kärsivät nykypäivänä tietämättään kroonisesta univajeesta, joka aiheuttaa tappavia, muutaman sekunnin mikrounia”, kertoo liikenneopettaja Harri Keski-Rekilä. Kiviniemi toteaa, että väsymyksen aiheuttamissa liikenneonnettomuuksissa kuolee Suomessa vuosittain arviolta 30-40 ihmistä. Share the Wheel -projekti haastoi Parkkosen testaamaan DRIVE! -ajosimulaattorissa, miten väsymys vaikuttaa ajamiseen.
Väsymystä simuloitiin pukemalla Petelle Fordin kehittämä väsymyspuku. Asun painot tekevät liikkeistä uupuneen raskaat ja lasit näyttävät liikennettä mikrounille sammahtelevan silmin. Projektissa halutaan kiinnittää huomiota siihen, kuinka tärkeää liikenneturvallisuudelle on, että autoa ajaa vireä kuljettaja.
Simulaattorissa Parkkonen ajoi väsyneenä tieltä
Harri Keski-Rekilä kehui Peten ajotaitoja ennen väsymyskokeilua tehdyssä simulaattoriajossa. Mitä tapahtui taidoille, kun ajoradalla piti pysytellä unihiekat silmissä?
”Ensin tuntui, että kyllähän tämä sujuu, mutta kun mikrounet lähtivät käyntiin, ei ollut mitään mahdollisuutta”, Parkkonen puistelee ajon jälkeen. Väsymyssimulaatiossa Parkkonen suistuu kerta toisensa jälkeen pientareelle tai metsään. Hirvikolari vältetään, mutta vain koska Pete ei uupumukseltaan pääse autolla simulaatioajon yllätystilanteeseen saakka.
Etupenkillä ei saa nukkua
”Ajan vuodessa 20 000–40 000 kilometriä, minkä lisäksi istun myös keikkabussin kyydissä”, Pete sanoo. Parkkonen tuntee hyvin autoilun ja väsymyksen riskit. ”Tässä ammatissa työtä tehdään yöllä ja keikkamatkat ovat usein satoja kilometrejä pitkiä. Jäämme yleensä suosiolla nukkumaan hotelliin, kun kamat on roudattu kolmen jälkeen aamuyöllä”, Pete kertoo.
”Jos keikalta lähdetään ajamaan yötä vasten, koetamme valvoa kuljettajan kanssa. Takapenkillä saa nukkua, mutta etupenkillä kuljettajan vieressä ei”, Parkkonen kertoo. Ajovuoroja vaihdetaan reissuilla myös usein.
Kiviniemi kehottaa jakamaan ajovuoroja kaikkien ajokortillisten kyydissä olevien kesken.
Valvominen vastaa promillen humalaa
Kiviniemen mukaan eritoten nuoret miehet ovat väsyneenä ajamisen riskiryhmää. ”He ajavat paljon öisin ja nukkuvat vähän. Myös unihäiriöiset ovat riskialttiita, sillä heillä voi olla väsymystä myös päiväsaikaan. Pitkään valvominen vastaa noin promillen humalatilaa”, Kiviniemi sanoo.
Simulaation jälkeen Pete huomauttaa, että simulaattorin ruudulla tien varteen pysähtynyt auto tuli vastaan yllättäen eikä tielle ollut laitettu varoituskolmiota. ”Kyllä siellä oli varoituskolmio”, Keski-Rekilä toteaa. Yksi väsymisen merkki on, että liikenteessä asioita jää huomaamatta. ”Väsyneelle tilanteet tuntuvat tulevan vastaan yhtäkkiä. Kuljettajan katse laskee alaspäin ja ajolinja ei kulje vakaasti suoraan. Kuski saattaa pilkkiä”, kuvaa Kiviniemi väsyneen kuljettajan hälytysmerkkejä.
Vinkit kuljettajan vireyteen
Väsymyksen oireiden ja väsyneenä ajamisen vaarallisuudesta valistaminen kuuluu autokoulujen riskienhallintakoulutukseen. Tärkeintä on Harri Keski-Rekilän mukaan säännöllinen ja riittävä yöuni. Jukka Kiviniemi muistuttaa lisäksi kuljettajia viidestä vinkistä:
Suunnittele matka sopivan mittaisine välietappeineen etukäteen. Ei liian pitkiä yhtäjaksoisia matkoja.
Juo kahvia
Älä syö liian tukevasti
Pidä auto viileänä
Ota keskustelukaveri mukaan kyytiin pitämään vireyttä yllä